Продуктов каталог
Екшън камериАстропланетариумиОбразователни набориКомпасиФенериУстройства за нощно вижданеФотографски триножници и стативиЧанти, калъфи и торбиИнструменти за почистване на оптикаКниги, карти и плакатиБатерииДруго
Принадлежности за телескопи
Диагонални огледала за телескопиПризми за телескопиЛещи на Барлоу за телескопиОкуляри за телескопиМонтировки за телескопиТриножници и стативи за телескопиЦифрови камери за телескопиПринадлежности за астрофотографияФилтри за телескопиЧанти, калъфи и торбички за телескопиИнструменти за почистване на оптика на телескопиАстрономически книги, карти и плакатиДруги принадлежности за телескопи
Принадлежности за микроскопи
Подготвени микроскопски пробиНабори за експерименти за микроскопиЛещи на обективите за микроскопиОкуляри за микроскопиПокривни стъкла за микроскопиЧисти предметни стъкла за микроскопиЦифрови камери за микроскопиИнструменти за почистване на оптика на микроскопиКниги, карти и плакати за микроскопиДруги принадлежности за микроскопи
Принадлежностиза зрителни тръби
Триножници и стативи за зрителни тръбиИнструменти за почистване на оптика на зрителни тръбиДруги принадлежности за зрителни тръби
Принадлежности за бинокли
Триножници и стативи за биноклиЧанти, калъфи и торбички за биноклиИнструменти за почистване на оптика на бинокли
Бинокли: основна конструкция

Бинокли: основна конструкция

binoculars_basic_scheme_1

Биноклите са един от най-популярните оптични инструменти за изучаване на отдалечени обекти. Първият работен прототип е проектиран от Галилео Галилей през 1608 г. Идеята му била да комбинира две зрителни тръби в един оптичен инструмент, за да създаде стереоскопично изображение. И до днес общата основна конструкция на биноклите остава същата. Днес обаче се използват напълно различни оптични конструкции. Първоначално в бинокъла са монтирани само сдвоени лещи (леща на обектива и на окуляра). Векове по-късно са добавени призми, за да се намали размерът и да се подобри събирането на светлина и да се постигне стереоефект.

Бинокли: основна конструкция и функциониране

Конструкцията и начинът на функциониране на съвременните бинокли са базирани на същите елементи, въведени от Галилео Галилей. Оптичната конструкция създава увеличен образ, корпусът предпазва инструмента от отрицателно външно въздействие, а механичната част позволява адаптирането на оптиката според нуждите на наблюдателя. Тази статия е посветена на развитието на оптичната конструкция на бинокъла.

Конструкцията, която Галилео изобретил преди повече от 400 години, все още се използва в някои съвременни бинокли. Решението било чудесно за времето си, но скоро се оказало, че конструкцията на бинокъла на Галилео изисквала промяна. Да, бинокълът бил лек, компактен и създавал изправено, неизкривено изображение, но при увеличение над 4x качеството на изображението се влошавало. Ето защо днес дизайнът на Галилео се използва само за театрални бинокли, които не се нуждаят от мощна оптика.

Трябва да благодарим на Игнасио Поро за съвременните бинокли с голямо увеличение. Той изобретил и патентовал добре известните призми на Поро през 1854 г. Първият бинокъл с призма на Поро обаче е създаден в края на 90-те години на XIX век. Слънчевата светлина променя посоката си четири пъти в биноклите с призми на Поро, но не губи своята интензивност след всички пречупвания. Поради това е възможно да се създадат бинокли с висока апертура с призми на Поро, които са чудесни дори за астрономически наблюдения. Те имат само един недостатък – техния голям размер и тегло.

Ернст Абе, а по-късно и Алберт Кьониг, работят върху подобряването на конструкцията на бинокъл с призма, за да подобрят характеристиките им за потребителя. През 1905 г. е патентована призмата на Абе-Кьониг, която става известна като призма на Амичи. Семейството призми на Амичи включва призмата на Шмид-Пекан. Докато бинокълът с призми на Амичи има компактен размер и лека конструкция, моделите с призма на Поро се считат за по-добри по отношение на цялостното качество на оптиката. Въпреки това нискодисперсните или асферичните лещи, допълнителните оптични покрития и други съвременни технологии, използвани в професионалните бинокли с призми на Амичи, намаляват разликата между тези оптични конструкции. Можете да купите качествени бинокли с призми на Амичи, но те ще бъдат по-скъпи от сходен модел, базиран на призми на Поро.

Можете да купите театрални бинокли с конструкцията на Галилео, както и съвременни бинокли с призми на Поро или на Амичи в нашия онлайн магазин.

Zoom’n’Joy

Май 2019 г.

Забранява се всяко възпроизвеждане на материала с цел публична публикация във всякаква информационна среда и във всякакъв формат. Можете да реферирате към тази статия с активна връзка към zoom-n-joy.bg.

Производителят си запазва правото да прави промени на цените, гамата продукти и спецификациите им или да преустанови предлагането на продуктите без предварително уведомление.

logo
YouTubeInstagramFacebookLinkedIn
Zoom’n’Joy® is a registered trademark. © 2022 Zoom’n’Joy
© 2022 Discovery or its subsidiaries and affiliates. Discovery and related logos are trademarks of Discovery or its subsidiaries and affiliates, used under license. All rights reserved. Discovery.com